RSS Коментарі

Етномозаїка Поділля

20.03.2017 Заходи Оксана Володимирівна

6WGqvCthi9I.jpgПоселення німців в Україні має свою історію. Так, перші сільські німецькі поселення появились на початку XVIII ст. на Закарпатті (поблизу Мукачева та Сваляви), а згодом в Галичині, Буковині, на півдні Волині. На західноукраїнські землі німці прибували в міста, створювали свої колонії в сільській місцевості.
Німецькі поселення на Поділлі з’явилися в кінці ХVІІІ ст. – після переходу цих земель під панування Австрії. Колонізація заохочувалася урядовим фінансуванням і різними пільгами.
У другій половині ХІХ ст. на Поділлі зустрічаються підприємства, засновані німцями. За переписом 1926 року найбільше німців було зафіксовано у Вінницькому та Кам’янецькому округах (відповідно 704 і 373 чоловіки). Німці були розселені разом з українцями в етнічно-змішаних поселеннях.
Аби більш детально дізнатися про розвиток німецької національної меншини на території Поділля, працівники бібліотеки організували з учнями вищого професійного училища сфери послуг міжкультурний діалог «Етнічна мозаїка Поділля», до участі в якому запросили керівника Вінницького національно-культурного товариства німців «Відергебурт» Ільницьку Зінаїду Сергіївну. Під час заходу учасники мали змогу переглянути цікаві історичні джерела, відео та фотоматеріали, аби вкотре переконатися, що Україна є багатонаціональною державою, в якій мешкають представники більш, ніж 130 національностей. Вони є вагомим чинником консолідації українського суспільства.

Коментарів поки немає. Будь першим!

Залишити коментар