RSS Коментарі

Вифлеємський вогонь миру в стінах бібліотеки

31.12.2020 Заходи Кравчина Вікторія

Сьогодні представники Національної скаутської організації України Пласт передали нам. А ми в свою чергу, доєднали Вінницьку обласну наукову медичну бібліотеку. Дякуємо членкиням організації, а саме Стецун Ользі та Литвиненко Єлизаветі за можливість стати частиною традиції.

Чудову передріздвяну традицію – приносити в громаду Вифлеємський вогонь миру – започатковано в Австрії понад 30 років тому, проте завдяки пластунам традиція була запроваджена і в Україні. Щороку з рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх українців, хто чекає світло тепла, миру, злагоди і сподівання, яке мандрує із Заходу на Схід, єднаючи християн у переддень Різдва Христового.

Передача Вогню починається у Відні, куди його перевозять літаком з Вифлеєму. Пластуни Вінниці привезли Вогонь Миру зі Львова 16 грудня. Львівським пластунам його передали польські харцери.

Вперше вогонь до України потрапив в 1992 році. Сама акція була заснована в 1988 році австрійською телерадіокомпанією як благодійний крок: донести світло з місця народження Ісуса Христа нужденним і тим, хто святкує Різдво поза домом. У той же рік ініціативу підтримали скаути Відня, а згодом — скаути інших країн.

Традиційно Вифлеємський вогонь миру передають церквам різних конфесій, сиротинцям, лікарням громадським організаціям, адміністрації міста та області.

В скаутському поясненні палаючий вогник символізує очікування, жертовність та служіння. Світло є символом добра, єднання, душевного спокою, любові до людей і до світу. Водночас, це солідарність з усіма, хто далеко. Вогнем з Вифлеєму люди можуть запалити свічки вдома на Святу Вечерю, передати рідним та друзям.

«Вогонь любові, вогонь добра неси у світлі ліхтаря! Хай знає кожен Божий дім – Ми понесем вогонь, даруючи любов Усім», – співають пластуни.

Довідка: Пласт — Національна скаутська організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі, на свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і на провідників українського суспільства.

Сторінка Вінницького Пласту на Facebook: https://www.facebook.com/vinplast/

Долучитись до організації можна заповнивши анкету на сайті Пласту.

Коментарів поки немає. Будь першим!

Залишити коментар